torsdag 27. november 2008

Husbygging er (helse)skadelig

Etter noe erfaring med husbygging har jeg kommet frem til flere skadelige ting ved dette. I dette innlegget har jeg tenkt å gi en kort innføring i mulige (helse)skader husbygging kan avstedkomme.

For det første; det verste oppi huset vårt pr dato er STØV. I kategorien støv har vi flere underkategorier:
- mørtel-/sementstøv
- murpuss
- sagflisstøv
- isolasjonsstøv
- generelt støv
- rusk/jord ol som dras inn i husetJa, listen er ikke uttømmende, men du tar poenget? Når jeg rydder og puster inn kjenner jeg en støvete luft sive inn i lungene. Dette har jeg ingen tro på at er sunt. Heldigvis har vi for en stund siden fått låne en støvsuger som er egnet til slikt støv. I dag leste jeg et tips (sterk anbefaling) i byggepermen: ikke bruk kost, men gummisvibel, også kalt nal, til å samle støvet. Rydd etter endt arbeidsdag og støvsug minst en gang i uken. Der har du mine oppgaver :) I tillegg er det viktig å ha et fast sted til oppkapping, dersom det er mulig.

Vi går raskt videre: Det neste som kan bli skadelidende, slik jeg ser det, er jobben (oj, dette må ikke sjefen lese!). Neida, av og til er det faktisk godt å gå på jobb og tenke på andre ting da. Og det går selvsagt ikke utover kvaliteten og arbeidsoppgavene blir gjort! Men noen ganger er hodet fullt av hus... Tror dette er verre for min kjære. Han har gjort et ikke ubetydelig antall husoppgaver i arbeidstiden. Han har jo selvsagt tatt igjen dette senere, men det blir noen vendinger. Av og til lurer jeg på om han i det hele tatt får satt seg ned med en arbeidsoppgave før det kommer en mail eller telefon som omhandler husprosjektet som må ekspederes der og da.

For det tredje: TID. Tid til å pleie det sosiale livet, parforholdet, husholdningen (les: vasking, oppvask, klesvask osv), juleforberedelsene, fritidsaktivitetene, treningen.... You name it, I won't be there... Beklager dette til alle som tror at vi er overlegne eller har gått i hi: Vi kommer sterkere tilbake senere (og med en heidundranes innflyttingsfest!!!) Et tips når det gjelder bibellesing: hør Bibelen på lydbok på vei til jobben! Strikk i lunsjen, gå til byggeplassen (trim og frisk luft)..... Ja vær kreativ! Og gå i selskap når du blir invitert :) En annen sikker vinner er å invitere venner og kjente til dugnad! Det er både sosialt, artig og effektivt! Tusen takk til alle som hittil har bidratt! Mulig at dere blir spurt igjen....

Og når vi snakker om parforholdet, jeg kan skrive under på at det blir satt på prøve! Alt fra internettuttak til farger, interiør, hvilken vei døren skal slå........... Og når vi kommer hjem om kvelden slenger vi oss i stolene og er helt pumpet. For ikke å snakke om kyss, klapp og klem... Som den sosialarbeideren jeg tross alt er kan jeg ikke la dette bli stående uten å komme med tiltak. 1) Ta en fridag i uken, settes av og skal ikke brukes til arbeid i huset! Jeg anbefaler søndagen, det er jo en fridag og helligdag fra før! Bruk dagen til å hente deg inn, og gjerne gjøre noe kjekt og annerledes! En tur i huset for å ta bilder er lov, men under tvil! Husk at du kanskje blir stressa fordi du begynner å tenke på neste steg i prosessen. 2) Gi ros og komplementer for bra utført arbeid underveis! 3) KOS! Du tror kanskje det blir lite tid og overskudd til KOS? Erfaring tilsier at nettopp frykt for dette fører til at ledige stunder brukes godt... Til flere ting altså :) Og totalt sett blir det kanskje mer KOS enn du hadde trodd?! ;)

I helgen skal vi ha helt fri! Vi skal på julebordhelg! Det skal bli herlig med fri og tid sammen (med kollegaene til Otto!)6 kommentarer:

 1. aah..dere er nå bra søte da!
  supert at dere tar dere tid til å være kjærester og, oppi alt dette..!
  ..er litt spent på hvordan vi skal takle alt dette, husbygging, jobb, kjæresteri og 3 barn attåt! hmm..
  spennende!
  jeg er litt gira på å komme å se nå snart altså!

  SvarSlett
 2. ja, men vi kan passe barna når dere bygger hus!! :)

  SvarSlett
 3. hmm...hva med oss snekkere som jobber med dette hver dag? virkelig bra at noe så herligt som snørr er oppfunnet...en puster enn masse som samler seg oppe i luftinntaket etter en dag...men så er det bare å blåse ut! er ikke så farlig med alt det derre støvstyret...ja det er irriterende...mem\n det kommer ut igjen.
  ike alt som er asbest. De jeg kjenner som er skponert for denne ulumskheten hver deag på jobb holder seg veldig frisk ser det ut som.jaja...en må ofre seg i en byggeprosess. vanlig jobb først og så bygge hus til langt på natt!! husker godt 16-18 timers snekkerdager da vi innredet gaasjen..og litt sosialliv oppi alt...litt

  SvarSlett
 4. off, ja eg tenkte eg ikke sku nevne det om snørr eg da.. men du har jo selvsagt rett i det.

  SvarSlett
 5. skal få passe barna ja!
  de kan jo springe runt i heeele det stooore nye huset deres! så kjekt!
  ..hmm..erik øste seg litt opp her ser jeg? hehe..

  SvarSlett
 6. Hei. Kom over bloggen deres og når jeg leste dette innlegget, kjente jeg meg veeeldig igjen. Vi holder på å bygge på huset vårt. Og det er noe som tar alt av tid og overskudd. Dere får i hvertfall ett råflott hus når det er ferdig :) lykke til videre.

  SvarSlett