fredag 5. august 2011

Tilbake til virkeligheten

Siden 22/7 har jeg ikke hatt noe særlig behov for å drifte en blogg som i hovedsak tar for seg interiør og andre trivielle saker. Det har liksom vært for meningsløst og tomt. Jeg ser at også andre har hatt vansker med å “komme i gang” igjen. Det virker nesten respektløst å vise frem blomstrete krus og glede seg over pene ting når mange uskyldige mennesker har mistet livet. Her i vårt land. Det er ikke til å tro, og jeg har ikke klart å finne ord. Forrige uke var jeg både ved Utøya og i Oslo. Det var så uvirkelig og samtidig så vondt. På tv-skjermen og på nettavisene ruller historiene om hva som skjedde denne ettermiddagen for to uker siden, og øyenvitner, helter, skildrer sine opplevelser. Og når jeg lukker øynene om kvelden går bildene i reprise, og fantasien løper løpsk og ser for seg all slags scenarioer, spesielt av hvordan det må ha vært på Utøya. For et mareritt det må ha vært! Jeg var ikke tilstede selv, og har heller ikke mistet noen av mine. Likevel har det gått sterkere inn på meg enn jeg kunne ha forestilt meg. Som jeg føler med de som sitter igjen og har mistet noen de var glad i, og de som har fått bilder brent fast til netthinnen som de sent, om noen gang, vil glemme! Det aner meg at jeg ikke er alene. At vi er flere som sitter med disse følelsene. Og det sier meg noe om landet vårt. Vi er et så lite land og vi har sånn omtanke for hverandre når vi trenger hverandre. Måtte vi ta det med oss videre. Kjærlighet og omsorg. Omtanke og åpenhet.

Jeg har hatt vansker med å komme tilbake til virkeligheten. Å “ta hverdagen tilbake”. Vært litt paralysert. Hva skulle liksom være poenget? Men jeg bestemte meg: NÅ kan jeg ikke høre flere historier fra angrepet. Mine tanker og bønner vil fortsatt gå til dem som er rammet. Og jeg vil aldri glemme det som hendte. Men livet må fortsette. Det kan ikke stanse opp. Det kan ikke være galt å vise frem de blomstrete krusene. Den vakre solnedgangen. Glimt fra mektige fjell. Bakverk og håndarbeid. Det er jo slike ting som vanligvis gleder meg! Jeg tror vi skal få lov til å glede oss over det vakre fremover også. Glede over små ting. Slik vi gjorde det før 22/7.

IMG_9018IMG_9030

“Alt har sin faste tid,
        alt som skjer under himmelen, har sin tid:

…en tid til å gråte, en til å le,
        en tid til å sørge, en til å danse…”

-Forkynneren 3-

IMG_9304

4 kommentarer:

 1. jeg forstår så godt hva du mener, og har tenkt så mange av de samme tankene - og hatt så mange mange tanker og bilder i hodet. jeg syns du satte så fint ord på det. og kjærligheten er heldigvis større enn alt hat. og heldigvis skal vi få lov til å ta til oss alt det vakre rundt oss som gir oss glede.
  mange klemmer til deg

  SvarSlett
 2. Kjempefint skrevet! Er enig i det du skriver, og tror du beskriver noe mange tenker og føler. Og forresten; jeg gleder meg til flere blomstrete krus og annet "stasj" ;)

  SvarSlett
 3. Har sittet med de samme tankene jeg også, og har enda ikke kommet i gang med blogginga igjen, tross i nytt hus og det hele. Men til uken....kanskje
  Synes det er så bra at flere og flere har begynt å blogge igjen, slik at man får koblet litt av fra nyhetssendinger etc.

  Klem

  Lotte

  SvarSlett
 4. jeg holdt på å bli helt tom for glede inni meg, og da gjorde det godt å begynne med "hverdagslige" ting igjen, for å ikke miste håpet og troen helt!
  blogg i vei og kopper og rosa herligheter, vi trenger det!
  klem!

  SvarSlett